Wyniki
Opis kategorii
Jarzęby to rośliny, które kochamy przede wszystkim za piękne jesienne owoce. Warto poznać odmiany, które posiadają także dekoracyjny pokrój i ozdobne liście.

Jarzęby kojarzą nam się głównie z jesienią - owoce jarzębiny są symbolem tej pory roku. Pojawiają się na gałęziach jeszcze latem, już w sierpniu stają się koralowe i zwiastują koniec sezonu. Stanowią także zimową ozdobę ogrodu, gdyż długo utrzymują się na gałęziach. Wabią do ogrodu ptaki.

Jarzęby potrafią być też ozdobne z liści, przykładem jest jarząb mączny 'Magnifica', którego liście są duże, eliptyczne i srebrzyste. Pokrojem wyróżnia się natomiast odmiana jarzębiny czyli jarząba pospolitego 'Pendula' - o płaczącej sylwetce.

Jarzęby to rośliny niezwykle proste w uprawie: tolerancyjne pod kątem gleby czy stanowiska słonecznego oraz całkowicie odporne na mróz (strefa 4). Bardzo dobrze znoszą warunki miejskie, dlatego często widujemy je w miastach na skwerach, parkach czy posadzone wzdłuż ulic. Są odporne na suszę. Mogę rosnąć w ubogiej i luźnej ziemi.

Obfite wiosenne kwitnienie

Miododajne kwiaty są koloru białego, zebrane są w okazałe kwiatostany. Ukazują się obficie na drzewach w maju lub czerwcu. Kwiaty dodają uroku ogrodu wiosną, ich minusem jest to, że niezbyt przyjemnie pachną.

Jadalne owoce

Owoce popularnego jarzęba pospolitego są jadalne - choć nie na surowo, zawierają dużo goryczki, są zbyt cierpkie i gorzkie w smaku. Powinny być najpierw przemrożone lub sparzone wrzątkiem. Zawierają dużo witamy C. Możemy robić z nich konfitury czy nalewki (jarzębiak).

Przepis na konfiturę

Najpierw pozbywamy się goryczki z owoców. Owoce jarzębiny krótko gotujemy 3 razy po 3-4min - za każdym razem w nowej wodzie.

Robimy syrop z wody i cukru: na 1l wody używamy 1kg cukru. Mieszany i gotujemy razem do uzyskania syropu. Do syropu wsypujemy owoce - na podaną ilość będzie to około 2kg jarzębiny. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę, pilnując by się nie przypalało, często mieszany - czynność tę powtarzamy 3 razy. Następnie przekładamy do słoików.



Kwiaty
Liście / igły
Wysokość:
Szerokość: