Roślina o wszechstronnym zastosowaniu - leczniczym, gastronomicznym oraz ozdobnym.
-
1
Sprawdź stanowisko
-
1
Sprawdź, czy gleba jest
- ,
- umiarkowanie wilgotna lub wytrzymuje suszę,
- .
-
2Upewnij się, czy stanowisko jestsłoneczne.
-
-
2
Przygotowanie stanowiska
-
1
Odchwaść glebę
Pozbywamy się dokładnie chwastów, by nie konkurowały z nowo posadzoną rośliną o wodę, światło i składniki pokarmowe. Stosując dodatkowo na rabacie agrowłókninę lub ściółkowanie, ograniczamy znacznie konieczność pielenia chwastów w przyszłości.
W obrębie stanowiska usuwamy chwasty ręcznie lub chemicznie za pomocą herbicydu.
Ważne: stosując herbicyd, należy przeczytać informacje dotyczące okresu karencji, by nie zaszkodzić nowej roślinie. -
2
Przekop glebę w obrębie stanowiska
Zabieg ten umożliwi swobodny rozrost korzeni.
-
3
Utwórz zagłębienie w ziemi
o głębokości 3 cm
W takim zagłębieniu zrobionym patykiem czy palcem można łatwo wysiać nasiona i przysypać je glebą.
-
-
3
Przygotowanie rośliny
-
1
Sprawdź termin ważności nasion
Nasiona po terminie ważności mają bardzo słabą zdolność kiełkowania i mogą w ogóle nie wzejść.
-
-
4
Sadzenie rośliny
-
1
Wysyp nasiona z paczki
Zgodnie z rozstawą podaną na odwrocie opakowania.
-
2
Zasyp nasiona ziemią
o wysokości 3 cm
Zasyp nasiona ziemią i delikatnie ją ugnieć.
-
3
Podlewanie nasion
Świeżo posadzone nasiona podlewamy delikatny strumieniem wody, by ich nie spłukać w jedno miejsce.
-
4
Znakowanie miejsca siewu
W miejscu, w którym wysialiśmy nasiona wbijamy etykietkę z ich nazwą, by nie sadzić tam nic więcej i pamiętać o ich podlewaniu.
-
Nasłonecznienie
- słoneczne
Wybarwienie
-
Kwitnienie
-
od lipca do września
-
Wybarwienie liści
-
od kwietnia do listopada
- Owocowanie - od sierpnia do października
Wilgotność gleby
- umiarkowanie wilgotna,
- wytrzymuje suszę
Typ gleby
Roślina jest tolerancyjna względem typu gleby.
pH gleby
Roślina jest tolerancyjna względem pH gleby.