Hortensja dębolistna jest jeszcze nowością na rynku ogrodniczym i nie
 pojawia się tak często w centrach ogrodniczych jak inne jej odmiany. Nie jest to roślina mało wymagająca, a na wschodzie kraju jej uprawa jest wręcz bezcelowa. Jednak posadzona w cieplejszym regionie kraju - na odpowiednim stanowisku - stanowi ozdobę ogrodu przez cały rok.
Wiosenne usuwanie zaschniętych kwiatostanów i przemarzniętych pędów.
- 
                marUsuwanie przekwitłych kwiatostanówZalecany termin cięcia:od początku marca do końca kwietnia
 NarzędziaRoślina zawiązuje pąki kwiatowe na pędach zeszłorocznych. Rośliny takie tniemy ostrożnie - zabieg ma charakter "kosmetyczny". Próba ostrego cięcia nisko przy ziemi, na jesieni lub wczesną wiosną, zakończy się brakiem kwiatów w sezonie. - 
                                    1Usuń przekwitłe kwiatostany
 Wiosną usuwamy pozostawione na zimę przekwitłe kwiatostany poprzez lekkie skrócenie gałązek od 5 do 10cm. Gdy pędy na których pozostały kwiatostany się rozgałęziają, odcinamy je nad rozgałęzieniem. UWAGA! Proste pędy bez zaschniętych kwiatów, są pędami, na których pojawią się w tym roku kwiatostany, dlatego ich nie tniemy. 
- 
                                    2Usuń niepotrzebne pędy
 Usuwamy gałęzie martwe i chore. 
 
- 
                                    
Nasłonecznienie
- półcień
Wybarwienie
- 
                Kwitnienie
                                                                        
    
                         oraz                                                         
    
                                                                -
                    od lipca do września                    
 
- 
                Wybarwienie liści
                                                                        
    
                                                                -
                    od kwietnia do września
                    
 , oraz - od września do grudnia
 
Wilgotność gleby
- wilgotna,
- umiarkowanie wilgotna
Typ gleby
- próchnicza,
- żyzna
pH gleby
- kwaśna,
- lekko kwaśna

 
                                 
                                         
                    
                     
                    
                     
                    
                     
                    
                     
                