Wiśnie piłkowane, to mało wymagające drzewa, preferujące cieplejszą część Polski. Kwitnąc wiosną i atrakcyjnie wybarwiając się jesienią, staje się chlubą ogrodnika.

Dotyczy rośliny ozdobnych z kwiatów, kwitnących na wiosnę lub sadzonych do produkcji owoców. Kupowane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacji.
Termin sadzenia (kiedy sadzić najlepiej):
od końca marca do początku maja
  • 1

    Sprawdź stanowisko

    • 1

      Sprawdź, czy gleba jest

      • próchnicza, żyzna, przepuszczalna, piaszczysto-gliniasta lub przeciętna gleba ogrodowa,
      • wilgotna, umiarkowanie wilgotna lub wytrzymuje suszę,
      • lekko kwaśna, obojętna lub lekko zasadowa.
    • 2
      Upewnij się, czy stanowisko jest
      słoneczne.
  • 2

    Przygotowanie stanowiska

    • 1

      Odchwaść glebę


      Pozbywamy się dokładnie chwastów, by nie konkurowały z nowo posadzoną rośliną o wodę, światło i składniki pokarmowe. Stosując dodatkowo na rabacie agrowłókninę lub ściółkowanie, ograniczamy znacznie konieczność pielenia chwastów w przyszłości.

      W obrębie stanowiska usuwamy chwasty ręcznie lub chemicznie za pomocą herbicydu.
      Ważne: stosując herbicyd, należy przeczytać informacje dotyczące okresu karencji, by nie zaszkodzić nowej roślinie.

    • 2

      Przekop glebę w obrębie stanowiska

      o szerokości 30~40 cm oraz o głębokości 30~40 cm

      Zabieg ten umożliwi swobodny rozrost korzeni.

      Najlepiej szpadlem, by roślina łatwiej przerosła glebę nowo powstałymi korzeniami

    • 3

      Wykop dołek

      o szerokości 30~70 cm oraz o głębokości 40~70 cm

      Dołek musi być na tyle duży, by swobodnie wsadzić tam roślinę i obsypać bryłę korzeniową dookoła ziemią.
      Wygodniej będzie użyć szpadla niż zwykłej łopaty.

    • 4

      Ulepsz glębę

      Kompost o głębokości 20~35 cm lub
      Nawóz mineralny o objętości 5~10 litrów

      Przygotowujemy ziemię, którą wypełnimy najpierw dno, a następnie - już po umieszczeniu bryły korzeniowej - przestrzeń wokół bryły korzeniowej.

      Drzewa owocowe potrzebują wielu składników pokarmowych, dlatego zaprawienie dołka przed posadzeniem rośliny ułatwi jej start na nowym stanowisku.

  • 3

    Przygotowanie rośliny

    • 1

      Namocz bryłę korzeniową

      na 15~30 min

      Trzymaj całą doniczkę w wiadrze z wodą tak długo, aż bryła korzeniowa dobrze nasiąknie.

    • 2

      Skróć korzenie o 1/3


      Rozluźnij rękami bryłę korzeniową oraz skróć korzenie ostrym sekatorem o 1/3. Zabieg ten pobudzi roślinę do wypuszczania nowych korzeni w nowym miejscu i sprawi, że roślina łatwiej się przyjmie i lepiej odżywi.

      Co pobudzi je do szybszego wzrostu w nowym miejscu.

    • 3

      Skróć pędy o 1/3


      Cięcie pędów ładnie zagęszcza koronę.

      Zabieg wyrówna proporcję między zmniejszoną bryłom korzeniową, a koroną.

    • 4

      Usuń suche liście oraz uszkodzone pędy


      Zabieg ten ma na celu uzyskanie ładniejszego wyglądu rośliny oraz pozbycie się potencjalnych ognisk chorobotwórczych.

  • 4

    Sadzenie rośliny

    • 1

      Zasyp dołek ziemią

      o głębokości 20~35 cm

      Pierwszą warstwę ziemi wysypaliśmy już na dno dołka. Teraz dosypujemy ją do połowy jego wysokości. Nowe korzenie będą rosły w dół i to im chcemy zapewnić odżywcze podłoże. Resztę dołka - oszczędzając przy okazji - można wypełnić zwykłą ziemią wykopaną z ogrodu.

      Ugniatamy (lekko przydeptujemy) i w razie potrzeby uzupełniamy ziemią.

      Dobrze jest uformować wokół rośliny zagłębienie, szeroką nieckę, która będzie zatrzymywać wodę i ułatwi jej spływanie do korzeni.

    • 2

      Usyp warstwę ściółki

      Kompost o wysokości 5 cm oraz o szerokości 20~40 cm

      Ściółka ogranicza wzrost chwastów i zapobiega utracie wilgoci z podłoża.