Modna ostatnimi czasy roślina cebulowa, której okrągłe fioletowe kwiatostany ciekawie wyglądają na rabacie i chętnie wykorzystywane są do tworzenia letnich bukietów.

Po przekwitnięciu rośliny, gdy zaczynają żółknąć liście, co 2-3 lata wykopujemy cebule, oddzielamy od nich cebule potomne i sadzimy ponownie. Część roślin staramy się sadzić w nowym miejscu lub w większej rozstawie. Dzięki temu nie dopuścimy do zbytniego zagęszczenia cebul, które nie będą zmuszone do konturowania z sobą o wodę i składniki pokarmowe.
Terminy sadzenia (kiedy sadzić najlepiej):
od maja do lipca lub od września do października
  • 1

    Sprawdź stanowisko

    • 1

      Sprawdź, czy gleba jest

      • przepuszczalna, piaszczysto-gliniasta, próchnicza, żyzna lub przeciętna gleba ogrodowa,
      • umiarkowanie wilgotna,
      • obojętna lub lekko kwaśna.
    • 2
      Upewnij się, czy stanowisko jest
      słoneczne.
  • 2

    Przygotowanie stanowiska

    • 1

      Odchwaść glebę


      Pozbywamy się dokładnie chwastów, by nie konkurowały z nowo posadzoną rośliną o wodę, światło i składniki pokarmowe. Stosując dodatkowo na rabacie agrowłókninę lub ściółkowanie, ograniczamy znacznie konieczność pielenia chwastów w przyszłości.

      W obrębie stanowiska usuwamy chwasty ręcznie lub chemicznie za pomocą herbicydu.
      Ważne: stosując herbicyd, należy przeczytać informacje dotyczące okresu karencji, by nie zaszkodzić nowej roślinie.

    • 2

      Wykop dołek

      o głębokości 10~30 cm

      Dołek musi być na tyle duży, by swobodnie wsadzić tam roślinę i obsypać bryłę korzeniową dookoła ziemią.
      Wygodniej będzie użyć szpadla niż zwykłej łopaty.

      Dołek wykopujemy na głębokość odpowiadającą trzykrotnej wielkości cebuli. Jeśli przykładowo cebula posiada 10 cm średnicy sadzimy ją na głębokości 30 cm.

  • 3

    Przygotowanie rośliny

    • 1

      Oddzielanie cebul potomnych


      Jeśli przy głównej cebuli widzimy małe cebule potomne, należy je odłączyć i posadzić na nowym stanowisku.

  • 4

    Sadzenie rośliny

    • 1

      Umieść bryłę korzeniową w dołku i zasyp świeżą ziemią

      o wysokości 10~30 cm

  • 4

    Wykopywanie i przechowywanie rośliny

    • 1

      Przechowywanie cebul


      Wykopane cebule oczyszczamy z ziemi i w papierowej torbie przechowujemy do października w ciemnym i suchym miejscu, np. piwnicy lub garażu.