Jodła Frasera to - obok jodeł kalifornijskich - najlepsze jodły do uprawy w naszym klimacie.
Wygląd
Jodła Frasera to roślina dość szybko rosnąca jak na drzewo iglaste. Młode egzemplarze już za w czasu wytwarzają ładny, regularny, szeroko stożkowaty pokrój.
Iglak po 10 latach osiąga już ok. 5m wysokości z docelowych 20m, które może osiągać w sędziwym wieku. Jodła Frasera posiada kremowe pędy pokryte krótkimi, błyszczącymi zielonymi igłami, które od spodu są białe.
Najbardziej charakterystyczne dla tej grupy jodeł są szyszki, które pojawiają się już na 6-letnich
egzemplarzach.
Stanowisko i uprawa
Roślina najchętniej rośnie na wilgotnych, żyznych i przepuszczalnych glebach w pełnym słońcu lub lekkim półcieniu. Jodła Frasera do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania potrzebuje kwaśnych lub lekko kwaśnych stanowisk o pH pomiędzy 4-6,5.
Iglak nie przepada za piaszczystymi, gliniastymi i podmokłymi glebami, przeciągami i skokami temperatur.
Roślina wykazuje nieznaczną tolerancję na zanieczyszczone miejskie powietrze, ale może chorować i schnąć pod jego wpływem. Dobrze znosi formowanie.
Drzewo jest całkowicie mrozoodporne na terenie całego kraju.
Zastosowanie
Jodła Frasera jako roślina sporych rozmiarów stosowana jest głównie w parkach i dużych ogrodach jako soliter lub w grupie różnobarwnych roślin (z klonami, lipami, sosnami czy jesionami).
Roślina idealnie nada się do orientalny ogrodów, gdzie posadzona wraz z miłorzębem, klonem palmowym 'Atropurpureum' oraz kwitnącą wiosną wiśnią piłkowaną 'Kiku shidare zakura' stowrzy spójna całosć.